Marsvin utsätts för miljögifter i djurförsök

Just nu pågår djurförsök på marsvin på Karolinska Institutet i Stockholm. Stockholms djurförsöksetiska nämnd har gett tillstånd till att utföra experiment på flera tusen marsvin. Syftet med dessa experiment är att undersöka effekterna av luftburna partiklar på lungor och inre organ hos marsvinen.

Djur kommer att exponeras för giftiga luftburna ämnen flera gånger dagligen, från en dag upp till sex månader. Deras reaktioner kommer att iakttas både under och efter exponeringen. Ämnena kommer att hämtas från motorvägar, tunnlar och olika typer av arbetsplatser, till exempel byggarbetsplatser.

Marsvinen kommer bland annat att placeras i förseglade tunnlar samt större kammare där de tvingas inandas luft fylld med de olika partiklarna. Partiklarna kommer även att ges via minipumpar under huden och genom injektioner i nosen eller under huden.

Olika slags substanser kan komma att kombineras. Det enskilda marsvinet kan utsättas för detta upp till tre gånger per dag och så många som 50 olika substanser per djur. Det tas även blod från marsvinens lårven upp till tre gånger i veckan.

Varje djur i försöket kommer att genomgå detta 100 gånger innan marsvinet avlivas. Den ansvariga forskaren på Karolinska Institutet antar att försöket inte ska ge några biverkningar, men säger samtidigt att eftersom det inte finns kunskap om alla substanser så vet man inte hur djuren kommer att reagera. Alla marsvin kommer att avlivas och deras kroppar undersöks för att se hur de har påverkats.

Detta kommer att leda till ångest och obehag. Inga levande varelser vill bli instängda i förseglade tunnlar och tvingas andas in giftig luft. I ansökan till djurförsöket beskrivs det lidande som exponering av gifter leder till hos människor. Att andas in dessa partiklar kan ge skadliga hälsoeffekter som inflammatoriska processer i lungan, nedsatt lungfunktion, försämrad lungutveckling, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Det är inte svårt att föreställa sig vad marsvinen upplever. I försöket kommer både den akuta påverkan och långtidsexponering av miljögifterna att studeras, innan dess att alla marsvin avlivas och dissekeras. Försöket pågår till juni 2024.

Vad kan du göra?

-          Dela vår nyhet om det här försöket! På så sätt ger du dessa djur en röst.

-         Bli medlem i Animalkind. Det kostar 300 kronor/år och du kan betala via Swish: 123 548 05 38 eller Plusgiro 212 24 33 – 2. Glöm inte bort att ange ditt namn, adress och gärna e-post.

Föregående
Föregående

Möt grundaren i Animalkind

Nästa
Nästa

Camp Beagle