Omplacering av försöksdjur

Synen på försöksdjur skiljer sig ofta åt mellan djurskydds/djurrättsorganisationer och anläggningar som använder försöksdjur. Att inte avliva djur i onödan finns det däremot samsyn kring. Därför driver Animalind ett projekt som syftar till utplacering av friska djur som alternativ till att avliva dem. Det har möjlighet att skapa ett engagemang hos alla parter för att få till ett väl fungerande samarbete och göra projektet framgångsrikt.

Det är normaliserat att rutinmässigt avliva försöksdjur som inte längre behövs. Forskare som arbetar med djurförsök har ett ansvar att se efter djurens välbefinnande från födsel till död. Detta ansvar bör även innefatta att arbeta för att förlänga djurens liv och ge dem möjlighet till ett nytt liv under goda förhållanden.

Det etiskt korrekta är därmed att utplacera alla friska djur som har möjlighet att fortsätta leva ett gott liv. Tidigare erfarenheter av utplacering av försöksdjur har tydligt visat att ett utplaceringsprogram kan implementeras och genomföras på ett framgångsrikt sätt.

Animalkind arbetar för att det ska bli praxis att omplacera försöksdjur som är vid liv och friska efter djurförsök eller som aldrig använts och är överskottsdjur. Detta är något som är vanligt förekommande i flera andra länder, bland annat Nederländerna, Frankrike, Finland, Schweiz, USA, Nya Zeeland och Storbritannien.

EU-direktivet 2010/63/EU anger att omplacering av djur bör övervägas där så är möjligt, förutsatt att djurens välbefinnande säkerställs. De gånger försöksdjur omplacerats med lyckat resultat har det främst rört sig om djur som hundar, katter och icke-mänskliga primater. ÄVen svensk djurskyddslag lämnar möjligheten öppen för omplacering av försöksdjur, något som redan i dagsläget görs av en del anläggningar och av enskilda djurtekniker.

Att omplacera försöksdjur kan medföra svårigheter, då det kan hända att djuren är skygga på grund av lite eller ingen kontakt med människor och de har ett smärtsamt förflutet. Därför är det viktigt att de kommer till ett hem med tålamod, tid och kärlek för att säkerställa att de kommer att leva sina bästa liv. Animalkind har en adoptionsprocess för att försäkra sig om att djuren kommer till lämpliga hem.

"Rehoming" eller "Retreat" följer på 3R-principen, som syftar till att begränsa djurförsök (genom alternativ av att "ersätta", "minska" och "förfina" av antalet djur som används i forskning).


Arbetar du på en anläggning med försöksdjur och är villig att omplacera djur till oss, ta kontakt med oss.

Är du intresserad av att ta hand om omplacerade försöksdjur? Skicka en
intresseanmälan till oss och berätta lite om dig, tidigare erfarenheter, vilka djur du kan ta emot och hur många så återkopplar vi till dig. De djur som främst är aktuella är råttor, möss, hamstrar, kaniner och marsvin. Men det kan även röra sig om större djur som getter, får eller höns.

Föregående
Föregående

Stoppa djurförsöken på apor

Nästa
Nästa

De bortglömda försöksdjuren