Kopplingen till djurindustrin

Det är allmänt känt att lantbruksdjur föds upp för livsmedelsproduktion. Det som däremot är relativt okänt är att det finns en lång kedja av djur som används i djurförsök för att hjälpa till att stärka och upprätthålla djurindustrin inom lantbruket.

Grisar, hästar, kor, höns, fiskar och andra djur används ofta i experiment vars syfte är att försöka öka vinsterna för djurindustrin och förlänga livslängden för denna industri. Det rör sig om djurförsök kring olika sätt att hålla djuren. Det kan kan röra sig om försök kring avel, foder eller transportmetoder för djuren till slakterier och även om slaktmetoderna. Eftersom djuren i djurindustrin främst används till livsmedelsproduktion utförs även försök för att se hur lång tid det tar för läkemedel att lämna djurens kroppar, så att det inte finns för stor andel kvar när djuren ska ätas upp

Syftet verkar många gånger vara att sänka ambitionerna i svensk djurskyddslagstiftning.
Ett exempel på det är att försök som genomförts i Sverige på tusentals grisar där man undersökte ett nytt sätt att fixera suggor, vilket innebär att grisarna inte kan vända sig om. Det är något som normalt sätt strider mot djurskyddslagen men något som undantas när det utförs i ett experiment. Försökets syfte var att få bättre lönsamhet inom grisnäringen och mindre dödlighet bland griskultingar.

I ett annat aktuellt försök som godkändes av den djurförsöksetiska nämnden i Uppsala under 2023 handlar det om att få hålla mjölkkor inomhus i ett och ett halvt år. Syftet med försöket är att se om det går att avvika från kravet på betesrätt och försökets utgång kan bli avgörande för kornas framtida djurhållning. I Sverige har mjölkkor enligt djurskyddslagen rätt till sommarbete och får inte hållas inomhus året runt. Att låta korna stå inne året om skulle kunna innebära ekonomiska vinster för bönderna, som slipper tillhandahålla stora marker för grönbete. Djurindustrin vill utveckla en rationell konventionell mjölkproduktion som står sig väl i konkurrensen med den i andra länder. Det är av den anledningen de vill få bort regelverket som särskilt belastar den svenska produktionen, och dit hör kravet på betesdrift. I försöket ingår 1500 mjölkkor på gårdar runt om i Sverige.

Animalkind anser att det är viktigt att allmänheten får kännedom om denna koppling till djurindustrin.

Föregående
Föregående

De bortglömda försöksdjuren