Möt grundaren i Animalkind

Daniel Rolke, grundare och ordförande i organisationen Animalkind svarar på några frågor om organisationen och framtiden.

Vilka är Animalkind?

Vi är en ideell organisation med ett tydligt uppdrag - att föra försöksdjurens talan. Det gör vi genom att granska och exponera grymheterna i laboratorierna, genom att rädda djur och förespråka en effektiv och human forskning. Vi anser att försöksdjuren glömts bort och det vill vi förändra.

Vad är din bakgrund?

Ända sedan barnsben har jag älskat djur och i över tre decennier har jag engagerat mig för dem på olika sätt. Jag har bland annat suttit i förbundsstyrelsen för Djurens rätt, drivit djurhem, arbetat med skadade vilda djur och mellan 2005 - 2022 var jag ordförande för organisationen Djurrättsalliansen, som jag även grundade. Nu är det dags för nya utmaningar med Animalkind.

Kan du dela med dig av några framgångar?

Jag är stolt över att ha varit initiativtagare i kampanjer som stängt alla uppfödare av katter och hundar till djurförsök i Sverige. Två andra kampanjer jag var drivande i handlade om de plågsamma djurförsöken på labradorer vid Göteborgs universitet och att uppmärksamma och stoppa det tilltänkta djurförsökslaboratoriet SWECCLIM i Sverige. Bland försöksdjursfrågorna brinner jag extra mycket för aporna som används i djurförsök. Min första demonstration mot djurförsök deltog jag i 1991 var mot just djurförsök på apor. En av de saker jag är mest nöjd över att ha åstadkommit är att ha varit delaktig i att lyckas rädda de tre försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo från Smittskyddsinstitutet.

Hur har ni valt namnet Animalkind?

Snällhet är underskattat i dagens samhälle. Att ha ett hjärta i en hård värld är mod och inte en svaghet och det är precis den snällheten och medkänslan som djuren behöver. Vi har en passion och är hängivna att göra världen till en bättre plats för djuren. Vi tycker att namnet Animalkind speglar det på ett bra sätt. Vår hjärtefråga är försöksdjuren och därför tycker vi också att det är passande med ett hjärta i vår logga.


Vad kan vi förvänta oss från er i framtiden?

Vår förhoppning är att vi ska kunna rädda djur från laboratorierna. Oavsett vad folk har för åsikt om djurförsök så är det ett faktum att helt friska försöksdjur avlivas när de istället skulle kunna få en andra chans i livet och omplaceras. Vi kommer att göra allt i vår makt för att uppmärksamma försöksdjurens situation och de djurförsök som utförs. Vi har många planer så följ vårt arbete.


Vilket är det bästa sättet att stödja Animalkind?

Vi tror att det finns en roll för alla i Animalkind och behöver personer som vill bli volontärer hos oss. Ett enklare sätt att stödja oss är genom att bli stödmedlem i organisationen eller genom att donera en ekonomisk gåva. Vårt swishnummer är 123 548 05 38.

Föregående
Föregående

1 500 marsvinsungar i bullerförsök på Linköpings universitet

Nästa
Nästa

Marsvin utsätts för miljögifter i djurförsök