Camp Beagle

Det kallas Camp Beagle och ligger på landsbygden i England. Det kan låta som ett roligt sommarläger, men bakom fasaden på MBR döljer sig något helt annat.

Marshall BioResources (MBR) är en uppfödningsanläggning för beaglar som används i djurförsök, främst i toxikologiska tester. Sedan juli 2021 har ett permanent protestläger anordnat utanför uppfödningen och demonstrationer och protester pågår dygnet runt.

MBR Acres ägs av det amerikanska företaget Marshall BioResources (MBR). Upp till 2 000 beaglar föds upp på anläggningen varje år. När hundvalparna är omkring 16 veckor gamla säljs de till laboratorier och används i djurförsök.

Gnistan till kampanjen tändes i juli 2021 då bilder av hundar från anläggningen publicerade av Daily Mirror vilket ledde till ett ökat stöd för kampanjen och sedan dess har protestlägret vid vägkanten konstant haft folk på plats som protesterat mot uppfödningen av hundar, något som skapat mediauppmärksamhet både nationellt och internationellt. Många gånger har större demonstrationer förekommit utanför anläggningen med hundratals demonstranter och kända profiler som skådespelarna Ricky Gervais och Peter Egan har uttryckt sitt stöd för att anläggningen ska stängas.

Protestlägret är en del av en större kampanj som vill att djurförsök ska upphöra.

Camp Beagle har själva ett tydligt budskap: "Vi åker inte härifrån utan hundarna." Och trots flera försök att få det lagliga lägret att upplösas från myndigheternas håll har det visat sig stämma - över två år sedan det startades är folk på plats dygnet runt och protesterar och kommer inte ge sig förrän hundarna omplacerats och anläggningen lagt ned.
Camp Beagle har även samlat in 110 000 namnunderskrifter som överlämnats till parlamentet för att få frågan diskuterad där, något som ännu inte inträffat.

Lokala aktivister under banderollen "Stop Animal Cruelty Huntingdon" har tidigare demonstrerat utanför anläggningen under flera års tid. Förutom det permanenta lägret har aktivister gått ut på gatorna för att öka medvetenheten kring djurförsök och att anläggningen existerar. Mediebevakning från stora nyhetskanaler som The Mirror, The Independent och BBC har gjort det möjligt för kampanjen att få nationell uppmärksamhet. Det är kampanjens förhoppning att om tillräckligt många stödjer dem och agerar, kommer MBR Acres att tvingas stänga.

Vad du kan göra

- Vill du besöka Camp Beagle i Storbritannien och protestera? Läs mer här.

- Bli medlem i Animalkind. Det kostar 300 kronor/år och du kan betala via Swish: 123 548 05 38 eller Plusgiro 212 24 33 – 2. Glöm inte bort att ange ditt namn, adress och gärna e-post.

Föregående
Föregående

Marsvin utsätts för miljögifter i djurförsök

Nästa
Nästa

4 648 hundar importerade till djurförsök via Köpenhamns flygplats