Djurförsök godkänt - trots alternativ

På en gård utanför Ängelholm drivs företaget Capra Science Antibodies AB. Genom att använda försöksdjur framställer de antikroppar och har gjort det sedan 2007. I mitten av maj fick de en ansökan godkänd av Malmö lunds djurförsöksetiska nämnd, där de kommer att använda en stor mängd djur för framställning av antikroppar.  Detta trots att det strider mot rådande lagstiftning, både i Sverige och inom EU.

Ansökan har titeln "Framställning av viktiga antikroppar till forskning och utveckling av nya läkemedel, samt för sjukdomsdiagnostik". Ansökan omfattar upp till 1 500 kaniner, 1 000 höns, 2 500 möss, 300 getter, 100 alpackor och 20 lamor under en period på fem år.
Alla djuren kommer att användas som blodgivare och regelbundet tappas på blod. I detta finns antikroppar, som är en slags skyddsämnen som utvecklas i immunsystemet, och som i sin tur används för framställning av mediciner och för att spåra sjukdomar.

Under fem års tid kommer upp till 1 500 kaniner användas. Foto: Länsstyrelsen


Det finns flera anledningar till att kritisera att försöket godkänns av Malmö lund djurförsöksetiska nämnd. Animalkind menar att det strider mot rådande lagstiftning, både på nationell nivå och EU-nivå. Djurförsök får inte godkännas om det finns djurfria alternativ som är fullgoda ersättare.
Djurskyddslagen kräver att försökets betydelse vägs mot lidandet för djuret. I det här fallet är det väldigt svårt eftersom man inte specificerar vilka sjukdomar som ansökan gäller, då den är väldigt bred och allmän i sin beskrivning. Därmed går det inte heller att avgöra om försöket är ett onödigt upprepande av tidigare gjorda försök eller om vad man kan inhämta motsvarande kunskap med djurfria metoder.

När det gäller produktion av antikroppar har EU-kommissionens egen forsknings- och vetenskapsservice, EURL ECVAM (EU Reference Laboratory for alternatives to animal testing) redan 2020, kommit med tydliga rekommendationer kring hur dessa ska tas fram. I rapporten "EURL ECVAM Recommendation on Non-Animal-Derived Antibodies" står det:

"EURL ECVAM rekommenderar att djur inte längre ska användas för utveckling och produktion av antikroppar för forskning, regulatoriska, diagnostiska och terapeutiska tillämpningar. Inom EU bör bestämmelserna i direktiv 2010/63/EU respekteras och EU-länder bör inte längre tillåta utveckling och produktion av antikroppar genom djurimmunisering, där det saknas solida, legitima vetenskapliga motiveringar."

Getter på Capra Science Antibodies AB anläggning i Ängelholm. Foto: Länsstyrelsen

Getter på Capra Science Antibodies AB anläggning i Ängelholm. Foto: Länsstyrelsen

Två ledamöter i den djurförsöksetiska nämnden reserverade sig mot godkännandet av försöket och en av dem skrev bland annat:

" I den aktuella ansökan saknas legtitima, vetenskapliga grunder som motiverar djurförsök. Sökanden anger endast svepande att: "En kropps unika förmåga att producera antikroppar som binder in specifikt till en viss målmolekyl är mycket svårslaget, även i jämförelse med att antikroppar från genetiska fag-bibliotek och eller genom att konstruera nya rekombinanta antikroppsproteiner. Ännu håller inte dessa bibliotek samma höga kvalitet och variation som de antikroppar som djur producerar." Det upplevs märkligt att en företagare med ekonomiska särintressen anser sig besitta större expertis än EU:s högsta vetenskapliga råd inom området (ESAC). EURL ECVAM har nämligen tvärt emot vad sökanden tycker, kommit fram till att antikroppar som tas fram med moderna, djurfria metoder på många sätt är överlägsna antikroppar som tas fram på ett föråldrat sätt med hjälp av försöksdjur.
Det kan hända att det som sökanden uttrycker i sin motivering gällde när hon startade sitt företag 2007, men nu, snart 20 år senare, har det hänt mycket inom området som sökanden uppenbarligen saknar kunskap om."


Enligt ESAC, som ansvarat för att ta fram den ovan nämnda rapporten för EURL ECVAM, är antikroppar som tagits fram med moderna, djurfria metoder inte bara jämförbara med de gammalmodiga antikropparna som tas fram med djur, utan i många fall betydligt bättre.

En av ledamöterna i nämnden som reserverade sig mot försöken lyfter kritik kring hur diskussionen kring försöket gick till och säger:

" Dels baserades beslutet på för den etiska diskussionen irrelevanta argument som att "om vi inte tillåter detta inom EU, så flyttar verksamheten utomlands, kanske till Kina där det finns ännu sämre skydd för djuren", samt en rad icke faktabaserade antaganden, som att sökanden "säkert vet vad hon sysslar med", "djuren har det säkert bra, mycket bättre än i många andra försök" och att marknaden på något sätt skulle vara "självreglerande", vilket den inte är enligt rapporten (som av nämndens sekreterare skickades ut till samtliga ledamöter inför mötet så att alla kunde läsa). Tvärt om beräknar man i EURL ECVAMs rapport att över en miljon djur om året används inom EU för att ta fram antikroppar — helt i onödan. Malmö Lunds djurförsöksetiska nämnd avviker alltså här helt från principerna om 3R som säger att djurförsök ska ersättas med djurfria metoder där det är möjligt. "

Skadad kanin på anläggningen. Foto: Länsstyrelsen

Anläggningen har tidigare fått kritik av länsstyrelsen för brister i djurhållningen. Vid ett tillfälle hade bland annat tre kaniner problem med ögonen och trots att djuren haft röd och irriterad hud under ögat i flera veckors tid hade man inte behandlat djuren, utan lämnat dem att självläka.

Animalkind har valt att göra en JO-anmälan av Malmö Lund djurförsöksetiska nämnd då vi anser att det finns alternativa metoder och att nämnden valt att förbi se dessa och den lagstiftning som existerar inom området.

Franska vädurar som används i försöken. Foto: Länsstyrelsen

 

 

Referenser och källor:

Ansökan till den etiska nämnden, dnr 4296-24

Barroso, V. J. F., Halder, M.E., Whelan, M. EURL ECVAM Recommendation on Non-Anima1Derived Antibodies, EUR 30185 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2020, ISBN 978-92-76-18347-1, JRC120199. doi: 10.2760/80554

Länsstyrelsen Skåne

Föregående
Föregående

Får lever 13 månader med smärta

Nästa
Nästa

Djurförsök avslutades – fågelungar dog oförklarligt