Får lever 13 månader med smärta

I Göteborg pågår ett djurförsök där upp till 75 får kan komma att användas. Det är RISE (Research Institutes of Sweden) som ligger bakom försöket och syftet är att ta fram en behandling av artros. Djuren kommer att hållas och användas i försök på Göteborgs universitets djurhus Experimentell Biomedicin.

Eftersom artros är en förslitningsskada på brosket så förväntar sig forskarna bakom försöket att djuren kommer leva med en viss smärta under hela försöket som är beräknat att pågå under 13 månader. Inledningsvis i försöket så kommer man se till att fåren utvecklar artros genom att man avlägsnar det ena korsbandet och menisk från fårets knä. Genom att göra det så kommer artros att utvecklas med tiden. Djuren kommer att ha svårt att stödja på det opererade benet och kommer även att bli halta av ingreppet. Om djuret inte stödjer på benet alls så avlivas det efter tre dagars lidande. Detta gäller även om de fått smärtlindring, vilket tyder på en hög smärta hos djuren.

Får i djurförsök på ett annat laboratorium.


Djuren förväntas förlora en del vikt efter försöket och upp till 15% viktnedgång under två veckors tid anses vara acceptabelt, vilket är väldigt mycket i förhållande till hur stora djur det rör sig om.
Fåren kommer att hållas inlåsta i rum på tredje våningen på Experimentell Biomedicin vid Göteborgs universitet. Där hålls två till tre får tillsammans.

Göteborgs universitet har tidigare avslöjats då de valt att anlita en utomstående person för att införskaffa får till djurförsök. Personen de anlitat har under falska förespeglingar lura till sig får till djurförsök. Personen i Kungsbacka lovade de tidigare hemmen att djuren skulle få leva resten av sina liv i en stor hage tillsammans med andra får. Det kunde inte vara längre från sanningen. Personen har vid flertalet tillfällen istället levererat fåren han köpt till plågsamma djurförsök vid Göteborgs universitet. Universitetet har betalat mannen 4500 kronor för varje får han kunnat leverera.

Tre får som köptes in och användes i djurförsök på Göteborgs universitet. Alla dessa får är nu döda.

Försöket har godkänts av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd och har diarienummer 5-8-18-02444/2023. Det fanns en ledamot i nämnden som hade en avvikande mening och reserverade sig mot försöket.


Föregående
Föregående

Över 9,3 miljoner djurförsök i EU och Norge

Nästa
Nästa

Djurförsök godkänt - trots alternativ