Djurförsök avslutades – fågelungar dog oförklarligt

Ett djurförsök med vilda fågelungar på Stockholms universitet har skrotats. Detta efter att 10 av 16 djur dog av oförklarlig anledning. De återstående sex överlevande individerna avlivades. Som ett resultat av detta har försöket nu avslutats.

Studien utfördes av en forskargrupp vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet, på Tovetorps forskningsstation i Björnlunda. Syftet med försöket har varit att förstå sånginlärning eftersom auditiv-vokal inlärning ligger bakom människors språk. Förhoppningen var att försöket skulle upptäcka hur gener och sociala interaktioner påverkar sånginlärning hos fåglar.
Försöket har pågått under olika former sedan 2019. Under 2023 ansöktes det även om att förlänga försöket i ytterligare fem år och även att få använda talgoxar. Något som Linköpings djurförsöksetiska nämnd godkände. Det som också var nytt i försöket var att man skulle sätta in ett testosteronimplantat hos de vuxna hanarna genom att fånga fågeln i handen, skära ett snitt i huden och sätta in implantatet och därefter limma igen såret. I det tidigare försöket var det bara hälften av hanarna som sjöng, och med implantatet hoppades man att fler skulle sjunga.

Det fanns ett par saker som utmärkte sig med studien. Till att börja med så är det ovanligt att använda djur som fångats in från det vilda till djurförsök. Det anses inte etiskt. En annan sak som utmärkte sig var storleken på lådorna som fågelungarna förvarades i. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter behöver den här typen av fåglar ett utrymme på minst fyra kvadratmeter. Men man godkände att fågelungarna hölls i lådor som var mindre än en tiondel så stora.


Forskningsledaren ansåg att det var värt att kompromissa med djurskyddsförordningarna och hålla dem i mindre burar än vad lagen kräver då han anser att det annars vore ”opraktiskt och omöjligt att hålla tillräckligt många ungar i fångenskap”. Han sade även att den viktigaste aspekten för experimentet är att fåglar föds upp i ljudisolering och menade att om de hör varandra under sin utveckling kommer experimentet att misslyckas.

I slutet av försöket skulle fågelungarna avlivas, vilket fanns beskrivet på detta sätt:
”En fågel fångas med handnät och förs till en ren plats för dissektionen. Fågeln hålls i handen och två fingrar från den andra handen drar av huvudet i en rörelse. Cervikal dislokation på en liten fågel som flugsnappare innebär att hela huvudet skiljs från kroppen i en rörelse”.

Fågelungarna som alla var svartvita flugsnappare fick ett okänt tillstånd eller sjukdom som resulterade i en bakteriell infektion runt ögonen och näbben.

Enligt forskaren på Stockholms universitet finns det två anledningar till att man nu valt att avsluta försöket med fågelungar i fångenskap. Dels för att det är mycket tid och pengar som slösas bort om individerna inte kan användas för att få fram ett forskningsresultat. Även etiska anledningar väger in då man än idag inte vet vad som orsakat sjukdomstillståndet hos fågelungarna och därmed inte kan säkerställa att det inte upprepas.

Föregående
Föregående

Djurförsök godkänt - trots alternativ

Nästa
Nästa

Gröna markattor utnyttjas på Saint Kitts