Seminarium på Lunds universitet - en andra chans för försöksdjuren

I slutet av november arrangerade Animalkind ett seminarium på Lunds universitet med titeln "Omplaceringar av försöksdjur – möjligheter och utmaningar". Seminariet samlade både svenska och internationella experter för att diskutera hur försöksdjur kan få en andra chans i livet efter sin tid i laboratorier.

Bland talarna fanns Daniel Rolke från Animalkind samt två representanter från Utrecht University i Nederländerna: Dr. Pascalle van Loo, chef för djurskyddsorganet vid universitetet och ordförande för Dutch Association for Laboratory Animal Science, och Elze Strasky, djurtekniker som själv arbetar med omplaceringar av universitetets djur i dagsläget. De delade insikter och framgångshistorier från sitt arbete och betonade att omplaceringar faktiskt är möjliga för många typer av försöksdjur – inte bara större djur som hundar och kaniner, utan även mindre djur som råttor, möss och marsvin.

 

Dr Pascalle van Loo berättar om omplaceringsarbetet på Utrecht universitet i Nederländerna. 
Foto: Julia Lindemalm

Ett område där Sverige ligger efter

Enligt en nyligen genomförd enkätundersökning av Jordbruksverkets 3R-center omplaceras färre än fem försöksdjur per år i Sverige. Detta är trots att både Jordbruksverkets föreskrifter och EU-direktivet om försöksdjur faktiskt tillåter omplacering, så länge det inte utgör någon risk för djurens eller människors hälsa och välbefinnande.

I länder som Nederländerna, Storbritannien, Nya Zeeland och USA är omplaceringar betydligt vanligare. Ett exempel är Utrecht University, som sedan 2019 har omplacerat över 2300 djur – huvudsakligen råttor och möss.

 

Råttor omplacerade från försöksdjurslaboratorium.

Ett första steg mot förändring i Sverige

Seminariet lockade representanter från 12 svenska företag, universitet och forskningsinstitut som använder djur i forskning. Animalkind hoppas att detta initiativ ska inspirera till förändring och leda till att svenska laboratorier börjar implementera omplaceringsprogram.

Vår vision är att hjälpa försöksdjur till nya, trygga hem där de får en andra chans i livet. Med rätt vilja, kunskap och samarbete kan Sverige göra stora framsteg för djurens välbefinnande.

Tillsammans kan vi skapa en framtid där fler försöksdjur får ett värdigt liv – även efter tiden i laboratoriet.

Föregående
Föregående

Allt färre accepterar djurförsök – unga leder förändringen

Nästa
Nästa

Karolinska Institutet tar ett viktigt steg mot färre djurförsök med apor