Allt färre accepterar djurförsök – unga leder förändringen
En ny undersökning från Vetenskapsrådet visar att acceptansen för djurförsök minskar bland den svenska allmänheten. Med hjälp av undersökningsföretaget Ipsos intervjuades drygt 1 000 personer hösten 2024, ett representativt urval av Sveriges befolkning.
Resultaten visar att 74 procent av de tillfrågade accepterar djurförsök i vissa sammanhang – en minskning jämfört med 78 procent i en liknande undersökning 2018. Den vanligaste motiveringen är att djurförsök ibland anses nödvändiga för att förstå och behandla sjukdomar. Samtidigt är det bara 54 procent som anser att djurförsök är acceptabelt inom medicinsk forskning.
Ökande skepsis och negativa associationer
Undersökningen belyser också allmänhetens spontana associationer till djurförsök. Cirka 26 procent använde ord som reflekterade starkt negativa känslor, medan 24 procent associerade djurförsök med forskning eller nödvändiga lösningar inom medicin.
Totalt 89 procent svarade på den öppna frågan, och bland de vanligaste orden fanns ”plågeri”, ”djur i bur” och ”hemskt”.
Den minskande acceptansen är särskilt tydlig bland kvinnor och unga i åldern 16–29 år. Detta pekar på en växande skepsis och en vilja att hitta alternativa metoder som inte involverar djur.
Förtroendet för forskare kvarstår
Trots minskad acceptans för djurförsök anser 67 procent av de tillfrågade att forskare följer lagar och regler för djurskydd, vilket ligger i linje med resultaten från 2018. Det visar att allmänheten fortfarande har ett grundläggande förtroende för att forskningen bedrivs enligt de regelverk som finns.
Apa i djurförsök på tyskt laboratorium. Foto: SOKO/Cruelty-Free International
Animalkinds syn på resultaten
”Det är glädjande att se en minskning i acceptansen för djurförsök. Det här visar att många börjar ifrågasätta gamla metoder och ser behovet av att ersätta dem med moderna, djurfria alternativ,” säger Daniel Rolke, grundare av Animalkind. ”Vi ser en tydlig trend där unga och kvinnor leder vägen mot en mer etisk forskning.”
Animalkind arbetar för att fasa ut djurförsök och ersätta dem med innovativa metoder som inte innebär lidande för djur. Med den här undersökningen som grund kommer vi att intensifiera vårt arbete med att informera allmänheten och beslutsfattare om vikten av en framtid fri från djurförsök.
Tillsammans kan vi skapa en mer etisk och modern forskning som gagnar både människor och djur.