Plågsamma djurförsök på katter

På University of Pittsburgh (Pitt) pågår ett djurförsök på katter som kommer att pågå under en femårsperiod, från juli 2023 till och med juni 2028. Totalt kommer omkring 90 katter användas och plågas i försöket.

De planerade experimenten ska undersöka hur en viss nerv (hypogastric) eventuellt kan vara kopplad till olika blåsstörningar hos människor, som interstitiell cystit/blåssmärtsyndrom (IC/BPS) och överaktiv blåsa (OAB).

Enligt federala dokument som organisationen CAARE har erhållit, planerar forskarna att söva katterna, upprepade gånger irritera deras blåsor med ättiksyra och sedan skicka elektriska stötar genom deras nerver för att studera hjärnans kontroll över blåsfunktionen. Dokumenten beskriver en kontinuerlig och utdragen misshandel av katterna – deras blåsor fylls med frätande syra i sessioner som varar upp till två timmar. Tio av katterna kommer dessutom att ha genomgått 110 experimentella försök med blåsirritationer, där de endast fått 10 minuters "vila" mellan varje upprepning.

Vissa av katterna kommer att få sina nerver avskurna, medan andra kommer att få sin ryggmärg delvis förstörd. Alla katter kommer att avlivas i slutet av studien för att forskarna ska kunna "skörda" delar av deras ryggmärgar för ytterligare tester.

Oetiskt och ineffektivt användande av forskningsmedel
Under 2023 spenderades nästan 400 000 dollar i offentliga forskningsmedel på dessa experiment, enligt NIH:s offentliga register. Dessa pengar kunde ha gått till värdefull mänsklig forskning som verkligen gör skillnad för patienterna. Relevanta och etiska studier på människor är avgörande för medicinska framsteg, eftersom de ger resultat som är direkt tillämpliga på patientvården.

Experimentens brister och vilseledande metodik
Pitts kattexperiment har grundläggande brister, då de kombinerar forskning om överaktiv blåsa och interstitiell cystit, trots att dessa tillstånd är distinkt olika och har flera undergrupper som kräver separat forskning. Ny forskning som presenterades vid American Urological Association 2024 visade att 34 % av IC-patienterna hade neuropati som inte var relaterad till blåssjukdom, vilket innebär att IC inte längre betraktas som en blåsstörning. Detta understryker hur experiment som skadar katters blåsor för att hitta grundorsaker till IC är helt felriktade.

Alternativ som leder framåt – utan djurplågeri
Innovativ forskning bedrivs idag för att ge viktiga resultat som inte kan uppnås genom djurexperiment. Mänskliga cellmodeller, genomiska analyser, 3D-biotryckta modeller och biomodellering bidrar alla till framsteg inom urologin som kan leda till nya behandlingsmetoder.

Hjälp katterna - skicka ett mejl
Det är dags för Pitt att sluta orsaka lidande för oskyldiga katter. Skicka ett mejl till Pitt och NIH:s beslutsfattare idag och kräv att de ersätter dessa grymma experiment med etisk forskning baserad på mänsklig biologi. Du hittar ett färdigt brev att signera här.


Stöd Animalkinds livsviktiga arbete för försöksdjuren genom att bli månadgivare. Ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra!


Nästa
Nästa

Ingrid af Trolle - en av de tidiga förgrundsgestalterna mot djurförsök