Ingrid af Trolle - en av de tidiga förgrundsgestalterna mot djurförsök

Animalkind anser att det är viktigt att vi hedrar de förgrundsfigurer som arbetat för försöksdjuren innan oss och som inte längre finns med oss. Deras arbete har banat vägen för det vi kan göra idag för att hjälpa djuren. En av dessa förgrundsfigurer är Ingrid av Trolle, som tyvärr gick bort i juni 2018.

Ingrid af Trolle föddes 1920 i Hedemora och brann för djurskydd. Hon engagerade sig tidigt, bland annat med författaren Astrid Lindgren, mot uppfödningen av burhöns där miljontals höns vid den tiden hölls i burar små som ett A4-papper för att producera ägg.

1977 gav hon sig själv titeln djurombudsmannen, eftersom hon ansåg att landet behövde en sådan. Det startades en stödorganisation – DOSO, Djurskyddsombudsmannens Stödorganisation, som finns kvar än idag.


Som självutnämnd Djurombudsman var det även till Ingrid som massmedia många gånger vände sig för att få kommentarer i olika frågor som gällde djurplågeri och djurens rättigheter. På det sättet blev hon känd för allmänheten som en stor förespråkare och försvarare av djuren. Hon samarbetade även med flera kända profiler, bland annat med Lili & Susie.

En annan fråga hon brann väldigt starkt för var att stoppa tjurfäktningarna i Spanien. Detta gjorde hon genom att protestera och uppmana till bojkott vid de tillfällen som gavs. Vid ett av de tillfällena möttes Animalkinds grundare Daniel Rolke och Ingrid af Trolle.

– Jag träffade Ingrid första gången under 90-talet. Det var i samband med en filmpremiär om en tjurfäktare och en film som glorifierade tjurfäktning. Vi var några personer som stod där med hemmagjorda skyltar och protesterade när Ingrid och ytterligare ett tiotal kvinnor i fuskpälsar dök upp utanför biosalongen på Östermalm i Stockholm. Snabbt började hon högljutt ropa ”No a las corridas” och tillsammans demonstrerade vi för djuren, säger Daniel Rolke, ordförande i Animalkind.


Efter att hon besökt försöksdjurslaboratorier och med egna ögon fått se hur försöksdjuren behandlades skrev hon boken ”Djurförsök” som gavs ut 1971. I boken lyfte Ingrid att försöksdjurslaboratorier, redan då, var förbjudet området som inte allmänhetens släpps in på. Ingrids egen reflektion på det var att en djurvän skulle reagera starkt mot vad man såg och hur djuren behandlades.




” De flesta av oss ar kanske aldrig satt sig in i djurförsöksproblemet. Man har resonerat så här: Sådana saker är välordnade i Sverige. Det är välutbildade och ansedda forskare som sköter saken. Om man ser några hemska bilder, är de säkert överdrivna. Det är självklart att något sådant inte förekomer i Sverige. Sverige är ju ett föregångsland i fråga om humanitär standard. Tyvärr är det så, att lagstiftningen på detta område gjort halt inför våra män i vita rockar. ”



I boken publicerade även Ingrid  en lista över alla kända svenska leverantörer och uppfödare av försöksdjur. Hon tyckte det var viktigt att allmänheten fick veta vilka som ägnade sig åt sådant.

Uppslag i boken med bilder av hundar på Uppsala universitet och Karolinska Institutet.

– Ingrid är en förebild. En av de där personerna som gjorde att jag fick upp ögonen för djurförsöksfrågan en gång i tiden. Av den anledningen tycker jag det är viktigt att vi inte glömmer föregångare som Ingrid af Trolle. Hon är en legend som gjort en enorm skillnad för de försvarslösa djuren i laboratorierna, säger Daniel Rolke, ordförande i Animalkind.

Ingrid af Trolle var djurskyddets egna grand old lady och Animalkind fortsätter vårt viktiga arbete för försöksdjuren med henne som en av våra stora hjältar och förebilder.

Föregående
Föregående

Plågsamma djurförsök på katter

Nästa
Nästa

Över 9,3 miljoner djurförsök i EU och Norge