Demonstrationer utanför sju svenska laboratorier

I början av april inledde Animalkind en kort turné med protester utanför sju svenska djurförsökslaboratorier. De anordnades i Malmö, Lund, Mölndal, Göteborg och Linköping. Manifestationerna uppmärksammades av många förbipasserande och anställda och väckte starka reaktioner.

Under den första dagen genomfördes flera demonstrationer, bland annat i Malmö och Lund. Medicon Village i Lund är en mötesplats för forskning, innovationer och affärsutveckling inom livsvetenskaperna. Dessvärre finns flera företag som utför djurförsök där och anläggningen har ett stort djurhus där djurförsök utförs. Animalkind besökte även det nybyggda djurhuset Comparative Medicine Unit i Brunnshög som tillhör Lunds universitet. Lokalerna har kapacitet för mellan 20 000 – 35 000 djur. Bruttoarean kommer att bli 6 600 kvm.
År 2020 använde Lunds universitet uppskattningsvis 160 kaniner, 27 600 möss, 2 000 råttor, 8 grisar, 50 grodor, 40 grodor och 1 400 zebrafiskar i olika experiment.

Med hjälp av stora skyltar och en banderoll som visar upp olika djur som används i djurförsök har folk kunnat se hur djuren egentligen har det och det lidande som de tvingas genomlida i laboratorierna. Dessutom har flygblad delats ut till alla intresserade.

På västkusten besöktes Astra Zeneca och Göteborgs universitet som båda använder mycket försöksdjur i sin verksamhet. AstraZeneca är ett företag som utför djurförsök på flera platser i världen och bland annat använder hundar, apor, illrar, råttor, marsvin, kaniner, kycklingar, får, fiskar och möss i sina experiment.
Vid Göteborgs universitet pågår flera plågsamma djurförsök, bland annat där kopplade till stress och depressioner.

Den sista dagen på Animalkinds turné genomfördes två demonstrationer vid Linköpings universitet. Den första genomfördes vid Translationellt Medicinskt Centrum, TMC, i södra delen på Campus Valla. På den här anläggningen hålls större djur som kaniner, marsvin, grisar, får och kalvar. Linköpings universitet har tidigare berättat om olika typer av djurförsök de skulle kunna utsätta djur för, bland annat skottskador:

”Exempel på utbildningar som bedrivs är olika kirurgiutbildningar samt utbildningar i första omhändertagande på skadeplats. Skjutbana finns för möjlighet till skottskador vid utbildningar i t. ex. krigskirurgi. Exempel på studier är sårläkningsmodeller vid hudskada och experimentell toraxkirurgi (utveckling av hjärtpumpar och olika sorters katetrar m.m.)”.

I Linköping finns även en enorm djuravdelning väl undangömd. På taket till parkeringshuset vid universitetssjukhuset ligger Centrum för Biomedicinska Resurser (CBR). I försöksdjurslaboratoriet på parkeringsgaragets tak används främst råttor och möss, men vid universitet används även marsvin, kalvar, får, fiskar, kaniner, fåglar, grisar och grodor. Försöken på katter som tidigare pågått under många decennier har upphört.
Animalkind kunde med hjälp av en megafon informera allmänheten om vad som döljer sig på taket och många förbipasserande och anställda blev chockerade över att det pågick verksamhet med djurförsök i byggnaden.

Föregående
Föregående

Gröna markattor utnyttjas på Saint Kitts

Nästa
Nästa

Lyckade manifestationer för försöksdjuren